Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν χρειάζεται συλλογή αποδείξεων για το 2016

Ούτε εφέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις, είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όπως το 2015 έτσι και για τα
εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2017 δεν θα υπάρχει η σχετική υποχρέωση αφού άλλωστε δεν το προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες θα θέτει ως προϋπόθεση για το αφορολόγητο τη διενέργεια από τον φορολογούμενο συναλλαγών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματος του.

Επίσης αναμένεται ότι θα προβλέπει σειρά άλλων κινήτρων προς τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες για την μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Εξάλλου, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι τα έσοδα στο 9μηνο ξεπέρασαν κατά 1,4 δισ. τους στόχους, συμπληρώνοντας πως η αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι πληρώνουν οι λαθρέμποροι, καταπολεμάται η διαφθορά και αυξήθηκαν οι έλεγχοι.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως θα ισχύσει και φέτος το επίδομα, αλλά για το ύψος του οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή Τσακαλώτου και Χουλιαράκη από τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 επανέλαβε ότι θα είναι πιο δίκαια, καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλαιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.

Για το περιουσιολόγιο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως στόχος είναι να καταγραφεί η περιουσία των πολιτών και κυρίως τραπεζικοί λογαριασμοί και συμμετοχές στο εξωτερικό και όχι τιμαλφή ή μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί φόρος για την περιουσία που θα δηλώσουν οι πολίτες.

Τα τεκμήρια είναι έμμεσος τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος, συνέχισε σημειώνοντας όμως πως στο μέλλον θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις και στο ζήτημα των τεκμηρίων και στη φορολογία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον ΑΝΤ1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου