Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

VIDEO. Διάλεξη της Κατερίνας Χάλκου στο θεατρικό Μουσείο Νάξου "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Video.

Κατερίνα Χάλκου
Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πραγματοποίησε  στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 την  διάλεξη της Κατερίνας Χάλκου με θέμα:

"Η Οδύσσεια ως θέατρο εν τω θεάτρω του Καμπανέλλη. Η περίπτωση της Τελευταίας πράξης"

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η τελευταία πράξη, που ενσωματώνει την τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω, αυτοπαρουσιάζεται ως μεταμοντέρνα ραψωδία
στη νέα Οδύσσεια. Στο έργο παριστάνεται ένα άγραφο, αυτοσχέδιο ψυχόδραμα, που στήνεται από τους οικείους του Οδυσσέα, μήπως και επιταχύνει τον, κατά τον Όμηρο, παραδεδομένο νόστο του. Υπόνοιες μόνο του ενσωματωμένου έργου, που παραπέμπει στην Οδύσσεια, κατευθύνονται προς εμάς μέσω σκηνοθετικών συλλήψεων, προβών και της αφηγούμενης παράστασης. Το παιχνίδι με τους ρόλους τελικά ανατρέπεται στην παράσταση, που ατυχεί να περιλάβει το τέλος της Οδύσσειας. Η Ιθάκη καθίσταται μόνο αφετηρία και καθόλου προορισμός και ο Οδυσσέας διεκδικεί νέα Οδύσσεια μέσω του θεάτρου...

Περίληψη του έργου

Ο Οδυσσέας βρίσκεται στην Ιθάκη άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Η οικογένειά του, που αποδίδει σε ψυχολογικά αίτια την απομάκρυνσή του από αυτήν, του στήνει παγίδα-θεατρική παράσταση, για να θυμηθεί ποιος είναι. Η παράσταση γίνεται και ο θίασος των ηθοποιών επηρεάζει τόσο πολύ τον Οδυσσέα, που τελικά αποφασίζει να φύγει μαζί τους, για να παίζει στο διηνεκές τον ρόλο του Οδυσσέα.

 Dvd από την διάλεξη θα βρείτε στο φωτογραφείο του Γιώργου Ξενάκη στην Νάξο στην οδό Παπαβασιλείου δίπλα στην εκκλησίας της Αγίας Θεοδοσάς.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΑΛΚΟΥ

Η Κατερίνα Χάλκου γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Απέκτησε master στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπονεί διδακτορική διατριβή στο ίδιο Τμήμα με θέμα Αρχαιόθεμη νεοελληνική δραματουργία και τεχνικές του θεάτρου εν θεάτρω από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα σπουδάζει σκηνοθεσία στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου. Εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Το Βυζάντιο στο ραδιόφωνο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως συγγραφέας και επιμελήτρια ύλης και κειμένων στις εκδόσεις Ρώσση, Πατάκη και ΔΟΛ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου miscellanea (η παράσταση Οιδίπους 2+2 εκπροσώπησε την Ελλάδα στα διεθνή φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου της Αιγύπτου και της Ρουμανίας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου, κλασικού και νεότερου δράματος, ιστορικών επιστημών, δημιουργικής γραφής, επιμέλειας κειμένων, κινηματογράφου και ιστορικού ντοκιμαντέρ κλπ. Διδάσκει μυθολογία και αρχαία δραματουργία στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο στον τομέα των Εκδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου