Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ορεινή Νάξος. Ιστορικό μνημείο οι μαούνες μεταφοράς σμύριδας ...αλλά και μνημείο Βαρβαρότητας.

Γράφει ο Π.Σ.Δελλαμάνης

Δεν υπάρχει μνημείο πολιτισμού που δεν αποτελεί συγχρόνως και μνημείο βαρβαρότητας.
Walter Benjamin, 1892-1940, Γερμανός φιλόσοφος

Τα τρία στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης, σύμφωνα με τους ......
ανθρωπολόγους είναι, η αγριότητα, η βαρβαρότητα και ο πολιτισμός. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο καταγράφεται και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία, ο πολιτισμός δεν ακυρώνει την βαρβαρότητα, αλλά πολλές φορές την επικυρώνει μάλιστα!

«Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει», παρατηρεί ο Umberto Eco και δυστυχώς, η άποψη του επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά από την σύγχρονη πραγματικότητα!


Η βαρβαρότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της είναι διάχυτη στην εποχή μας και δυστυχώς αποτελεί πια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας!

Αυτό σηματοδοτεί δυστυχώς και η βάρβαρη πράξη κάποιων αχαρακτήριστων, στις ιστορικής σημασίας μαούνες  μεταφοράς σμύριδας, στο Καμπί της Ορεινής Νάξου τον Ιούνιο του 2013.
Αλλά δεν μπορούμε να παρλείψουμε και την βάρβαρη στάση της πολιτείας για την σημερινή γενική κατάντια όλων των εγκαταστάσεων του βιομηχανικού ιστορικού πάρκου που για την εποχή του θεωρείται πρωτοπόρο .
Ακόμα και σήμερα  οι ντόπιοι   αναρωτιούνται ΓΙΑΤΙ??? και ανησυχούν για την τύχη της ιστορίας του τόπου. Αλλά και οι επισκέπτες αυτού του μοναδικού βιομηχανικού  ιστορικού μνημείου , αναρωτιούνται επίσης αν υπάρχει κράτος να διαφυλάξει, να  διατηρήσει και να το αναδείξει αυτό το ιστορικό βιομηχανικό μνημείο.

Σας αντιγράφω το συμβάν όπως το δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013 .
Ανατίναξαν με δυναμίτες τις "βάρκες" μεταφοράς σμύριδας έξω από την Απείρανθο Νάξου

"Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την 6 Ιουνίου 2013 γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα  σε ανοιχτό χώρο σε
ορεινή ανοιχτή περιοχή της Νάξου, στη θέση Καμπί, απέναντι από το σημείο όπου συσσωρεύεται η σμύριδα και βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής από την Απείρανθο στη Μουτσούνα. Ο ήχος της έκρηξης έφτασε μέχρι τον παραλιακό οικισμό της Μουτσούνας...
 "Στόχος" από ότι αποδείχθηκε ήταν οι βάρκες ή μαούνες όπως λέγονται τα σιδερένια "σκάφη" μέσα στα οποία με γερανό μεταβιβάζονταν τα βαγόνια με τη σμύριδα για να μεταφερθούν στο πλοίο.
Αυτές οι σιδερένιες  "βάρκες" ήταν τοποθετημένες στο σημείο στο οποίο άγνωστος ή άγνωστοι έριξαν δυναμίτη με αποτέλεσμα να μεταβληθούν σε μια σιδερένια μάζα.
Στο σημείο πήγε η αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όσον αφορά τα αίτια που το προκάλεσαν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το ζήτημα του σμυριδικού προβλήματος, απασχολεί ιδιαίτερα την Ορεινή Νάξο, αφού η εξόρυξη της σμύριδας, αποτελεί τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων της και η αγωνία για τη συνέχισή της εξακολουθεί να υπάρχει."

Για τη ιστορία...
Η μεταφορά του σμυριγλιού από την αποθήκη της Μουτσούνας στο καράβι γινόταν παλιότερα από τον όρμο της Μουτσούνας  ο οποίος δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος για να δεχτεί μεγάλα καράβια, τα οποία και σταματούσαν στα βαθιά. Ήταν, λοιπόν, υποχρεωμένοι να μεταφέρουν το σμυρίγλι με βάρκες τις επονομαζόμενες μαούνες από την αποβάθρα της Μουτσούνας στο καράβι.

Περισσότερα για την ιστορία της εξόρυξης σμύριδας στην Ορεινή Νάξο διαβάστε ΕΔΩ

Φωτογραφίες - Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Σ. Δελλαμάνης

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου