Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Τα ελληνικά νησιά θέλει ο δήμαρχος της Άγκυρας

Στο χορό των προκλητικών δηλώσεων για τα ελληνικά νησιά μπήκε και ο δήμαρχος της Άγκυρας μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως λόγω της Συνθήκης της Λωζάνης η Άγκυρα έχασε τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ιμπραήμ Μελίχ Γκιουκτσέκ ανήρτησε στο Twitter έναν χάρτη
στον οποίο εμφανίζονται ως πρώην τουρκικά όλα τα νησιά του Αιγαίου από την Κρήτη μέχρι την Θάσο, από την Σάμο μέχρι την Αίγινα.

Αξιώσεις ακόμα και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Εύβοια και τα Κύθηρα εγείρει ο δήμαρχος της Άγκυρας, ο οποίος εξελέγη με το τουρκικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στο σχόλιο του ο ίδιος γράφει: «Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι που χωρίς ντροπή λένε ότι αυτό είναι επιτυχία».

Due to the Treaty of Lausanne, The blue islands shown below were given to Greece...And still Some people shamelessly say that's a success... pic.twitter.com/pylwjVFsiF
— Melih Gökçek (@melihgokcekENG) 1 Οκτωβρίου 2016
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γκιουκτσέκ έχει χρησιμοποιήσει χάρτη του τουρκικού τουριστικού γραφείου με την επωνυμία «Estamos Travel», που εμφανίζει με μπλε χρώμα τα συγκεκριμένα νησιά ως επιλογές τουριστικών προορισμών.

Είχαν προηγηθεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κεμαλιστής ο ίδιος, Κ. Κιλιντσάρογλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καλώντας τον «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν κι όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του απάντησε, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» τους ισχυρισμούς του, αλλά επανέφερε και θέμα «κυριότητας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων» ως ένα από τα «αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο».
Πηγή: efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου