Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου - Ν. Βασιλάκης : «Να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου στο Φιλώτι»

O Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη και το Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εξηγεί γιαtτί δεν θα πρέπει να επέλθει η  υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλωτίου,
τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα, ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, ωστόσο θα «καταρρακώσει» την ψυχολογία των κατοίκων μιας μεγάλης γεωγραφικής περιφέρειας της Νάξου (ορεινής και μεγάλου μέρους της κεντρικής), οι οποίοι θα νοιώσουν «ακόμη πιο ανασφαλείς μέσα στις ήδη στερημένες και αντίξοες συνθήκες που ζουν»
.
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής (που κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον έπαρχο Νάξου, τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τους βουλευτές Κυκλάδων, την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, ναξιακά και κυκλαδικά ΜΜΕ) έχει ως εξής:

Το νησί της Νάξου, ένα από τα πιο ακμαία σε οικονομικοκοινωνικό δυναμικό, από το πολύνησο του Αρχιπελάγους, υπηρετείται σήμερα, στον τομέα της έννομης τάξης από δύο Αστυνομικά Τμήματα: Αυτό της πρωτεύουσας του νησιού και εκείνο της Δρυμαλίας, στο χωριό Φιλώτι. Το τελευταίο καλύπτει τις ανάγκες της Ορεινής Νάξου και μέγα μέρος της Κεντρικής.
Επειδή προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αναδιάταξη και Αναδιοργάνωση Περιφερειακών Υπηρεσιών, προβλέπεται το Αστυνομικό Τμήμα Δρυμαλίας Φιλωτίου Νάξου να υποβαθμιστεί σε Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να μην επέλθει η προγραμματιζόμενη αυτή αλλαγή για τους ακόλουθους λόγους:
1ο) Το Φιλώτι είναι μια από τις μεγαλύτερες Κοινότητες της ελληνικής περιφέρειας. Ο πληθυσμός του κατά το χειμώνα κινείται στο μέγεθος των 1.800 κατοίκων. Διαθέτει 7τάξιο Δημοτικό Σχολείο, Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, Κατάστημα Τραπέζης, πληθώρα εμπορικών και ψυχαγωγικών καταστημάτων και παρουσιάζει καθ’ όλο το έτος ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
2ο) Η κύρια οικονομική δύναμη των κατοίκων του εδράζεται στη γεωργοποιμενική παραγωγή. Οι μεγάλες εκτάσεις των βοσκοτόπων του, απασχολούν καθημερινά το μέγα μέρος του συνόλου των εκεί διαμενόντων κατοίκων του, οι οποίοι, ριγμένοι στο σκληρό αγώνα της επιβίωσης στα κακοτράχαλα βουνά, εμπλέκονται συχνά στις ελλοχεύουσες εντάσεις που διασαλεύουν τις μεταξύ των σχέσεις.
3ο) Το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου εξυπηρετεί, εδώ και 35 χρόνια την έννομη τάξη της Ορεινής Νάξου, από μια έδρα (Φιλώτι) που ευρίσκεται κοντά στα ορεινά χωριά, με την πρόσβαση προς αυτά να υπηρετείται κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, όλα τα γύρω χωριά αισθάνονται τη σιγουριά της παρουσίας του Αστυνομικού Τμήματος στο Φιλώτι, οι κάτοικοι των οποίων συχνά το επισκέπτονται και για οικονομικές συναλλαγές και αγορές. Τούτο, σε αντιδιαστολή προς την μακρινή τους Χώρα (Νάξος), τους κάνει να νιώθουν ασφαλέστερη την παρουσία του εν λόγω Τμήματος στο Φιλώτι.
4ο) Η όλη περιοχή που εξυπηρετεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου, είναι μια περιοχή, η οποία πέραν των γεωφυσικών ιδιομορφιών και δυσκολιών που τη διακρίνει, πλήττεται και από δημογραφική συρρίκνωση, γεγονός όλως αποθαρρυντικό για το μέλλον της νησιώτικης αυτής ορεινής περιφέρειας. Οι άνθρωποι εκεί, στερημένοι πολλών αγαθών της σύγχρονης καλοζωίας και ευημερίας, ζουν και αναπνέουν με την Ελλάδα στη καρδιά και την αγάπη του Αιγαίου μας στο ψυχικό τους φρόνημα. Θα συνιστούσε, επομένως, ιδιαιτέρως τραυματική εμπειρία στην ψυχολογική τους στήριξη, η υποβάθμιση και απομάκρυνση από τα μέρη τους, ενός θετικού παράγοντα της κρατικής μέριμνας, όπως το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου. Το να “μαζευτούν” όλα στη Χώρα, αποτελεί ενδεχομένως μια πρακτικώς και οικονομικώς συμφέρουσα πράξη, συνιστά όμως ενέργεια αποθαρρυντική της ψυχολογίας μιας μεγάλης γεωγραφικής περιφέρειας του νησιού μας, οι κάτοικοι της οποίας, απορφανισμένοι από μια τόση πολύτιμη Κρατική Υπηρεσία, θα νιώθουν ακόμη πιο ανασφαλείς μέσα στις ήδη στερημένες και αντίξοες συνθήκες που ζουν, παράγοντες όμως ανυποχώρητα περήφανοι Ακρίτες της αιγαιοπελαγίτικης ελληνικής μας συνέχειας.
Είναι λογικό, οι ήρωες αυτοί κάτοικοι των νησιών μας να επενδύουν στην αγάπη του Κράτους προς αυτούς, η οποία είναι ασφαλώς δεδομένη αλλά θα είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα εάν συνοδεύεται και με αποφάσεις, που, υπερνικώντας τις αναντίρρητα υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες, θα εδραιώνει μέσα τους πιο στέρεο το αίσθημα της ασφαλούς ζωής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η απόφασή σας να παραμείνει ως έχει το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου Νάξου θα συνιστά πράξη υψηλής αποστολής, με θετικό τον αντίκτυπο και στους εκεί μονίμως διαμένοντες και σ’ όλους εμάς - και είμαστε χιλιάδες - που διαμένουμε εκτός Νάξου κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής - και συνεκφραζόμαστε δια των Συλλόγων μας, όπως ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου δέχεσθε σήμερα την επιστολή αυτή συνοδευόμενη με τις ευχές του για καλή επιτυχία στο έργο σας.

O Νικόλας Βασιλάκης , πρώην δήμαρχος  Δρυμαλίας και μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου, με επιστολή του βάζει στο στόχαστρο τον δήμαρχο  Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, λόγω των (λανθασμένων κατά την άποψη του κ. Βασιλάκη) χειρισμών του στο θέμα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλωτίου.

Η επιστολή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου