Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Νέα εγκύκλιος από την ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικούς ώστε να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων

Το Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Κλάδου Τάξης του Αρχείου της ΕΛ.Α.Σ. με μια νέα εγκύκλιο (αρ.πρ. 1244/16/1946230) που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου 2016  δίνει για άλλη μια φορά διευκρινίσεις στα αρμόδια αστυνομικά όργανα αναφορικά με τη νομοθεσία και την
διαχείριση καταγγελιών για κακοποίηση, θανάτωση και βασανισμό ζώων καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι τόσα τα παράπονα που φτάνουν στην ΕΛ.ΑΣ. – για αδιαφορία, έλλειψη γνώσης της νομοθεσίας – που τελικά πλήττεται το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού γίνεται αιτία για την δημιουργία δυσμενών σχολίων σε βάρος του Σώματος.

Η νέα εγκύκλιος την οποία υπογράφει o Βασίλειος Τζίγκος, προϊστάμενος Κλάδου, είναι αποτέλεσμα των επαφών και των πιέσεων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και για την έκδοση της τον περασμένο Αύγουστο είχε δεσμευτεί και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, καθώς η ασυδοσία των αστυνομικών (που είτε αδιαφορούν, είτε συχνά καλύπτουν τους δράστες λόγω διαπροσωπικών σχέσεων) στην διαχείριση τέτοιων υποθέσεων δυστυχώς δεν σπανίζει.

Η νέα εγκύκλιος δίνει αρκετές διευκρινίσεις για τα εξής ζητήματα:

- Την  Βεβαίωση Διοικητικών Προστίμων

- Τις Συχνότερες Καταγγελίες – Προβλεπόμενες Διατάξεις

Α. Διατάραξη κοινής ησυχίας από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Β. Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς κατά τον περίπατο.

Γ. Τοποθέτηση τσιπ (σήμανση) και εντοπισμός με ανιχνευτές.

Δ. Σκύλοι μόνιμα δεμένοι σε βαρέλια (βαρελόσκυλα) και δεμένα ζώα (παστούρωμα βοοειδών κ.λπ.)

Ε. Χρησιμοποίηση ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

- Συνεργασία με Συναρμόδιους Φορείς και Φιλοζωικές Οργανώσεις

- Υποβολή Ερωτημάτων

Ο κ. Τζίγκος εξηγεί στους συναδέλφους πως αφού διαπιστωθεί η παράβαση με κάθε τρόπο είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του αστυνομικού στο σημείο του συμβάντος ή βάσει των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί και αυτή είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη (ή συχνά και παράλληλη) από την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης. Ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να βεβαιώνονται τα πρόστιμα αν υπάρχει καταδικαστική απόφαση και όλα αυτά να γίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για δύο συνηθισμένες μεθόδους βασανισμού ζώων δηλαδή τα βαρελόσκυλα (σκυλιά δεμένα σε βαρέλια) και το παστούρωμα των ζώων. Και εκεί επισημαίνεται το αυτονόητο ότι ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη, να προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφία και να βεβαιώσει τα πρόστιμα.

Επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι είναι παράνομη η χρήση ζώων σε θεάματα, πανηγύρια, θρησκευτικές τελετές ενώ οι αστυνομικοί προτρέπονται να συνεργάζονται με φιλοζωικές οργανώσεις που συνήθως έχουν πολλά περισσότερα στοιχεία για περιστατικά κακοποίησης ώστε να επιλύονται γρηγορότερα σχετικές υποθέσεις.

Ο κ. Τζίγκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «… οι αστυνομικοί κατά τον χειρισμό σχετικών καταγγελιών, θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, αμεροληψία και ιδιαίτερη ευαισθησία, αποτρέποντας τα αρνητικά – δυσμενή σχόλια και σε κάθε ευκαιρία, θα πρέπει να αναδεικνύουν την ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού στο ζήτημα της προστασίας των ζώων» και πως «από λήψεως παρούσας, παύουν να ισχύουν προγενέστερες σχετικές διαταγές μας, που ρυθμίζουν διαφορετικά το θέμα».
Ευχαριστίες από την Π.Φ.Π.Ο.
Το Δ.Σ. της Π.Φ.Π.Ο. θεωρεί απαραίτητο να ευχαριστήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα και τον υποστράτηγο κ. Βασίλειο Τζίγκο, Προϊστάμενο Κλάδου Τάξης της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τις συνεργάτιδες του κ. Κουρμούση και κ. Βαμβακά για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτέλεσμα της οποίας είναι η έκδοση εγκυκλίου η οποία διευκρινίζει πολλά σημεία και ασάφειες του Ν.4039/12 για την προστασία των ζώων, τα οποία αποτελούσαν εμπόδιο στην σωστή εφαρμογή του. Πλέον τα αστυνομικά όργανα όλης της επικράτειας θα μπορούν απρόσκοπτα να εφαρμόζουν την νομοθεσία προς όφελος των ζώων και την κοινωνίας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου